Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon:

74 851 22 36

Menu

Specjały Naszej Karczmy

  • Gęś faszerowana grzybami z jałowcem podana z kopytkami i burakami na ciepło.
  • Kartacze litewskie z cebulą i boczkiem.
  • Korytko Zagłoby (to trzy rodzaje mięs pieczonych na ruszcie do tego ziemniaczki z ziołami, kapusta zasmażana i sos czosnkowy).
  • Filet z piersi kaczki podany z pieczonymi jabłkami i majerankiem.
  • Naleśniki ze szpinakiem.
  • Kulebiak z sosem grzybowym (to pierożek drożdżowy z pysznym nadzieniem).

Przekąski zimne

  • Śledź z jabłkiem, cebulką w śmietanie lub oleju.
  • Tatar z polędwicy wołowej z cebulką, ogórkiem i marynowanymi pieczarkami.
  • Sałatka z serem feta, papryką i oliwkami.
  • Sałatka z kurczakiem, sałatą i warzywami.
  • Pajda chleba ciemnego lub białego ze smalcem i ogórkiem.

Przekąski gorące co jak dania wyglądają

  • Placek z ziemniaków tarty z gulaszem podawany.
  • Pierogi kresowe z wiejską śmietaną lub okrasą
  • Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem
  • Placki ziemniaczane z łososiem, kaparami i kleksem śmietany lub sosem grzybowym.

Zupy

  • Staropolski żur na białej kiełbasie, prawdziwych grzybach w czarce z chleba, podany z sosem czosnkowym.
  • Barszcz czerwony z kołdunami litewskimi.
  • Rosół z sąsiadowej kury z makaronem (w niedzielę ze swojskim z 10 jaj przyrządzonym) lub kołdunami litewskimi.
  • Flaczki staropolskie z pszenną bułką lub chlebem.
  • Zalewajka kresowa z pulpetami i ziemniaki okraszonymi.

Mięsiwa pieczone, duszone i smażone

  • Golonka z prosięcia pieczona w piwie i warzywach z wiejskiego warzywnika.
  • Bouef Strogonow z polędwicy wołowej.
  • Schabowy polski na kapuście zasmażanej.

Mięsiwa z rusztu

  • Polędwica wołowa z grzybami lub w sosie śmietanowo borowikowym.
  • Karkówka wieprzowa Pana Wołodyjowskiego.
  • Pierś z kurczaka grillowana po szlachecku lub gotowana w sosie chrzanowym.

Dania z ryb

  • Pstrąg z górskiej rzeki, ziołami przyprawiony pieczony lub gotowany w folii.

Surówki i warzywa na ciepło

  • Bukiet ciepłych warzyw.
  • Szpinak zasmażany.
  • Kapusta po góralsku z kminem i słoniną.
  • Buraczki zasmażane na patelni.
  • Bukiet surówek na zimno.

Dodatki

  • Ziemniaki z wody z koprem i masełkiem.
  • Ziemniaki z patelni ze skwarkami i przyprawami podane.
  • Kopytka gotowane lub smażone ze skwarkami.
  • Frytki.
  • Sos czosnkowy lub pieczeniowy.
  • Chrzan, musztarda lub keczup.

Jadło na gorące dni

  • Chłodnik Litewski z młodego buraczka z jajkiem i szczypiorkiem.
  • Chłodnik ogórkowy z prażonymi orzechami.
  • Patelnia drwala podawana zawsze z kwaśnym mlekiem.
  • Gołąbki z soczewicą, boczkiem oraz grzybami w warzywnym sosie lub polane miodem z orzechami.
  • Wołowina po Sarmacku a do tego kopytka oraz aromatyczne buraczki.

Popitki gorące

  • Kawa espresso.
  • Kawa parzona.
  • Cappucino.
  • Kawa latte
  • Herbaty do wyboru (różne smaki).
  • Dzban herbaty.

Popitki zimne

  • Napoje chłodzące (coca-cola, sprite, fanta, tonic).
  • Woda mineralna.
  • Soki (jabłko, pomarańcza, grapefruit, czarna porzeczka, banan).

Piwo

  • Piwo z beki Żywiec.
  • Piwo z butli Gingers, Tyskie, Lech.

Dworskie trunki

  • Wermuth, Rum, Gin, Tequilla, Brandy, Whisky, Cognac.

Starodawne trunki

  • Siwucha, Żytnia Sobieski.
  • Pan Tadeusz, Śliwowica, Krupnik, Żołądkowa, Żubrówka, Finlandia.

Grzańce ludowe

  • Kufel Piwa Czerep Zagłoby.

Specjały Staropolskie

  • Zerwikaptur.

Napitki mieszane

  • Wściekły Sobaka (wódka, sok malinowy).
  • Żubr z puszczy (żubrówka, sok jabłkowy).
  • Wesołe dziewczę (gin, grenadayna).
  • Krwawa Azja (wódka, sok pomidorowy).
  • Ataman (malibu, mleko, sok ananasowy).
  • Kielich Białogłowej (amaretto, wódka, sok pomoarańczowy).
  • Jeździec z Zachodu (Jack Daniels, amaretto, Malibu).

Coś na słodko

  • Ciasto Karczmarki (domowe wypieki).
  • Naleśniki Babuni z dżemem, serem.
  • Puchar Białogłowej (lody, sosy, bita śmietana).
  • Strudel jabłkowy w sosie waniliowym z gałką.

 

Menu restauracji

 

Wystrój restauracji


Przepisy Szefa Kuchni

Kartacze z mięsem

15 ziemniaków surowych i 5 ugotowanych, jajo, sól. Nadzienie: 0,5kg wieprzowiny bez kości, 1 cebula, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.

Surowe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeń na tarce o drobnych oczkach. Sok z ziemniaków odsączyć i odstawić na 10-15 minut. Gdy na górze zbierze się skrobia dodaj ją do startych ziemniaków. Połącz z ugotowanymi ziemniakami, masę dopraw i dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie – mięso zmiel, dodaj podsmażoną cebylę, starty czosnek i przypraw. Wszystko dokładnie wyrób. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule i po śodku udkładaj nadzienie, ściśnij i formuj obłe pyzy. Tak przygotowane kluski gotuj w osolonej wodzie około 20 minut. Danie należy polać skwarkami i smażoną cebulką.

Królik w śmietanie

1 kg królika, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, 0,5 litra śmietany 30%.

Królika namoczyć na noc w kwaśnym mleku, następnie opłukać i ugotować z jarzynami i przyprawami. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je i przyrządzamy sos śmietanowy. Na patelnie kładziemy łyżkę masła, łyżeczkę mąki i po zrobieniu jasnej zasmażki podlewamy wywarem w którym gotował się królik. Dodajemy pokrojone warzywa śmietanę 30% oraz koperek. Wkładamy królika i gotujemy nie przykrywając go na patelni, tak długo aż sos się zredukuje do wymaganej gęstości. Danie podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.

Smacznegoooo…

Zorganizujemy Twoją uroczystość

Oferujemy Państwu przyjęcia indywidualne dla małych grup – biesiada w karczmie…. biesiada polska…. z legendarnym zerwikapturem.

Przyjęcia obiadowe dla dużych grup przyjezdnych… a zatrzymujących się w Świdnicy na zwiedzanie lub podążających dalej…

Bardzo kameralne kolacje i biesiady dla gości indywidualnych lub małych grup .

Kameralne bale sylwestrowe i karnawałowe, przyjęcia weselne i imprezy okolicznościowe. Szczególnie zaś popularne są u nas przyjęcia Komunijne.

Dysponujemy dla Państwa trzema salami. Myśliwską, w której możemy ugościć około 50 osób. Włościańską, z bufetem i stylowym otwartym kominkiem, na około 25 osób. Kameralną z salą Carską na piętrze, mogącą pomieścić około 40 osób.

Przed Karczmą znajduje się mały ogródek piwny.

MENU NA IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE PDF Nowa Wersja

Ugościmy Każdego kto zawita w nasze progi.

Zapraszamy…