Menu
Specjały Naszej Karczmy
- Korytko Zagłoby (to trzy rodzaje mięs pieczonych na ruszcie do tego ziemniaczki z ziołami, kapusta zasmażana i sos czosnkowy).
- Filet z piersi kaczki / kopytka / buraczki zasmażane
Dania wegetariańskie
- Kopytka wegańskie / kurki / sos śmietanowy vege / szpinak
Makarony w Naszej Karczmie
- Tagliatelle rzemieślnicze / sos grzybowy / filet z kaczki / parmezan
- Tagliatelle rzemieślnicze / filet z kurczaka / sos śmietanowy / parmezan
Przekąski zimne
- Tatar z polędwicy wołowej / cebula / ogórek / marynowane grzyby / pieczywo/ masło
- Sałatka z sałat mieszanych / pomidorki koktajlowe / ogórek świeży / sery regionalne /dip z rukoli
- Sałatka sałat mieszanych / kurczak grillowany / pomidorki koktajlowe / ogórek świeży / grzanki / sos czosnkowy
- Tatar śledziowy / avocado / ogórek małosolny / majonez szczypiorkowy / grzanka
- Pajda chleba ciemnego lub białego ze smalcem i ogórkiem.
Przekąski gorące co jak dania wyglądają
- Placki ziemniaczane / gulasz wołowy / kwaśna śmietana
- Pierogi kresowe / kwaśna śmietana
- Placki ziemniaczane / śmietana
- Pierogi z mięsem / okrasa z cebuli i boczku / koperek
Zupy
- Staropolski żur na białej kiełbasie, prawdziwych grzybach w czarce z chleba, podany z sosem czosnkowym.
- Barszcz czerwony z kołdunami litewskimi.
- Rosół z sąsiadowej kury z makaronem (w niedzielę ze swojskim z 10 jaj przyrządzonym) lub kołdunami litewskimi.
- Zalewajka kresowa z pulpetami i ziemniaki okraszonymi.
Mięsiwa pieczone, duszone i smażone
- Golonka wieprzowa / ziemniaki pieczone / zasmażana kapusta / bryndza z czosnkiem / oscypek regionalny / chrzan
- Schabowy wieprzowy / kapusta / jajko sadzone / ziemniaki z patelni
- Karkówka wieprzowa / kopytka / demi glace / buraczki
- Gulasz wołowy / puree ziemniaczane / chipsy warzywne / surówka
Mięsiwa z rusztu
- Polędwica wołowa / ziemniaki pieczone/ bryndza / brokuł Bimi/ majonez szczypiorkowy / demi glace pieprzowy
- Filet z kurczaka grillowany / purre ziemniaczane / mus z kalafiora z palonym masłem / sos winno - maślany
Dania z ryb
- Pstrąg / frytki / surówka z kapusty / masło ziołowo -czosnkowe
Menu dla dzieci
- Zupa pomidorowa / makaron
- Nuggetsy / frytki
- pierogi kresowe 4 szt
Dodatki
- Surówka ze świeżych warzyw
- Zasmażana kapusta
- Ziemniaki z wody z koprem i masełkiem
- Ziemniaki z patelni ze skwarkami i przyprawami
- Frytki
- Pieczywo
- Masło
- Ketchup / musztarda / chrzan
Popitki gorące
- Kawa espresso.
- Kawa parzona.
- Cappucino.
- Kawa latte
- Herbaty do wyboru (różne smaki).
- Dzban herbaty.
Popitki zimne
- Napoje chłodzące (coca-cola, sprite, fanta, tonic).
- Woda mineralna.
- Soki (jabłko, pomarańcza, grapefruit, czarna porzeczka, banan).
Piwo
- Piwo z beki Żywiec.
- Piwo z butli Gingers, Tyskie, Lech.
Dworskie trunki
- Wermuth, Rum, Gin, Tequilla, Brandy, Whisky, Cognac.
Starodawne trunki
- Siwucha, Żytnia Sobieski.
- Pan Tadeusz, Śliwowica, Krupnik, Żołądkowa, Żubrówka, Finlandia.
Grzańce ludowe
- Kufel Piwa Czerep Zagłoby.
Specjały Staropolskie
- Zerwikaptur.
Napitki mieszane
- Wściekły Sobaka (wódka, sok malinowy).
- Żubr z puszczy (żubrówka, sok jabłkowy).
- Wesołe dziewczę (gin, grenadayna).
- Krwawa Azja (wódka, sok pomidorowy).
- Ataman (malibu, mleko, sok ananasowy).
- Kielich Białogłowej (amaretto, wódka, sok pomoarańczowy).
- Jeździec z Zachodu (Jack Daniels, amaretto, Malibu).
Coś na słodko
- Ciasto Karczmarki (domowe wypieki).
- Naleśniki Babuni z dżemem, serem.
- Puchar Białogłowej (lody, sosy, bita śmietana).
Przepisy Szefa Kuchni
Kartacze z mięsem
15 ziemniaków surowych i 5 ugotowanych, jajo, sól. Nadzienie: 0,5kg wieprzowiny bez kości, 1 cebula, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.
Surowe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeń na tarce o drobnych oczkach. Sok z ziemniaków odsączyć i odstawić na 10-15 minut. Gdy na górze zbierze się skrobia dodaj ją do startych ziemniaków. Połącz z ugotowanymi ziemniakami, masę dopraw i dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie – mięso zmiel, dodaj podsmażoną cebylę, starty czosnek i przypraw. Wszystko dokładnie wyrób. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule i po śodku udkładaj nadzienie, ściśnij i formuj obłe pyzy. Tak przygotowane kluski gotuj w osolonej wodzie około 20 minut. Danie należy polać skwarkami i smażoną cebulką.
Królik w śmietanie
1 kg królika, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, 0,5 litra śmietany 30%.
Królika namoczyć na noc w kwaśnym mleku, następnie opłukać i ugotować z jarzynami i przyprawami. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je i przyrządzamy sos śmietanowy. Na patelnie kładziemy łyżkę masła, łyżeczkę mąki i po zrobieniu jasnej zasmażki podlewamy wywarem w którym gotował się królik. Dodajemy pokrojone warzywa śmietanę 30% oraz koperek. Wkładamy królika i gotujemy nie przykrywając go na patelni, tak długo aż sos się zredukuje do wymaganej gęstości. Danie podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.
Smacznegoooo…
Zorganizujemy Twoją uroczystość
Oferujemy Państwu przyjęcia indywidualne dla małych grup – biesiada w karczmie…. biesiada polska…. z legendarnym zerwikapturem.
Przyjęcia obiadowe dla dużych grup przyjezdnych… a zatrzymujących się w Świdnicy na zwiedzanie lub podążających dalej…
Bardzo kameralne kolacje i biesiady dla gości indywidualnych lub małych grup .
Kameralne bale sylwestrowe i karnawałowe, przyjęcia weselne i imprezy okolicznościowe. Szczególnie zaś popularne są u nas przyjęcia Komunijne.
Dysponujemy dla Państwa trzema salami. Myśliwską, w której możemy ugościć około 50 osób. Włościańską, z bufetem i stylowym otwartym kominkiem, na około 25 osób. Kameralną z salą Carską na piętrze, mogącą pomieścić około 40 osób.
Przed Karczmą znajduje się mały ogródek piwny.
MENU NA IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE PDF Nowa Wersja
Ugościmy Każdego kto zawita w nasze progi.